4 manieren om je zwembad te verwarmen

Tijdens een warme zomermiddag is het heerlijk om in een lekker koel zwembad te springen om aan de hitte te ontsnappen. Maar als we richting het einde van de middag en richting de avond gaan, kan het water van het zwembad al snel erg koud aanvoelen. Het liefst heb je dan wat warmer zwembadwater zodat je ook van het zwembad kunt genieten wanneer het iets minder warm is buiten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat jouw zwembadwater een aangename temperatuur krijgt en houdt. We zetten er 4 voor je op een rijtje.

Gebruik een warmtepomp


Een warmtepomp is een energiezuinige en effectieve manier om het water van jouw zwembad te verwarmen. Het is tevens de meestgebruikte manier om een zwembad te verwarmen. Voor het gebruik van een warmtepomp heb je ook een zwembadpomp (filterpomp) nodig. Je plaatst de warmtepomp tussen de filterpomp en het zwembad in. De filterpomp filtert het zwembadwater en pompt deze door naar de warmtepomp, waar het water wordt verwarmd en vervolgens weer terug het zwembad wordt ingepompt. Je kunt de temperatuur van de Intex warmtepompen eenvoudig instellen tot wel 27 graden Celsius. Komt de watertemperatuur 1°C onder de ingestelde temperatuur dan gaat in het geval van de ECO Square warmtepompen de pomp uit zichzelf weer aan (mits de filterpomp aanstaat) om het water opnieuw te verwarmen.

Het is belangrijk om bij de aanschaf van een warmtepomp goed te kijken naar de capaciteit van de warmtepomp en de grootte van jouw zwembad. In onze webshop vermelden wij bij elke warmtepomp voor welke zwembad deze geschikt is. De Intex warmtepompen kunt u ook probleemloos combineren met een Intex zoutwatersysteem.

Opwarmen met 1 of meerdere Solarbollen


Je kunt er ook voor kiezen om uw zwembad te verwarmen met behulp van zonne-energie. Milieuvriendelijk en kostenbesparend. Een van de manieren om jouw zwembadwater op te warmen op basis van zonne-energie is met een Solar Bol. Je plaatst de Solar Bol tussen de filterpomp en de retourleiding naar het zwembad. Wanneer de zon schijnt op de Solar Bol absorbeert deze de hitte en geeft deze door aan het zwembadwater, wat vervolgens terug in uw zwembad wordt gepompt. Het nadeel van het opwarmen van een zwembad op basis van zonne-energie is dat de opwarming minder snel gaat als bij opwarming met behulp van een warmtepomp. Met een Solar Bol kun je het water per dag met zo’n 3°C per dag opwarmen. Voor beter resultaat is het echter ook mogelijk om meerdere Solar Bollen aan elkaar te koppelen.

Gebruik Solarmatten of Solar Connectors


Een andere manier om jouw zwembad op te warmen is met behulp van Solarmatten of Solar collectors. De Solarmatten en Solar Collectors werken op dezelfde manier als de Solarbol. Je legt ze neer en sluit ze aan tussen het zwembad en de zwembadpomp. Vervolgens wordt de warmte van de zon geabsorbeerd, doorgegeven aan het zwembadwater en terug het zwembad ingepompt. De Solar Collectors nemen minder ruimte in dan de Solarmatten en kun je bijvoorbeeld ook op het dak van je schuur of tuinhuis monteren. Net als de Solar Bollen kun je meerdere van de Solarmatten en Sollar Collectors achter elkaar plaatsen voor een beter resultaat. Je kunt op deze manier het zwembadwater met zo’n 3 tot 5 graden per dag verwarmen. Het uiteindelijke resultaat is echter ook afhankelijk van andere factoren zoals de zonkracht, de locatie van de solar collector, de begintemperatuur van het water en de buitentemperatuur.

Bedek het zwembad met een Solar afdekzeil


Als je het zwembad hebt verwarmd met bijvoorbeeld een van de hiervoor genoemde producten dan heb je het liefst dat deze warmte zo lang mogelijk vastgehouden wordt. Op deze manier hoef je het zwembadwater ook minder vaak op te warmen, wat dus energie en kosten scheelt. Een Solarzeil is een multifunctioneel product dat op een slimme manier gebruikt maakt van de warmte van de zon. Dit speciale afdekzeil is namelijk gemaakt van noppenfolie die de warmte van de zon opvangt en doorgeeft aan het water. Verder houdt dit afdekzeil ook de warmte van het water vast zodat je zwembad minder snel afkoelt. Je kunt deze extra lang genieten van lekker warm zwembadwater. Bovendien zorgt het Solarzeil er ook voor dat er geen vuil in uw zwembad valt waardoor u het water langer schoon kunt houden en de kwaliteit van het zwembadwater op peil kunt houden.

Vind de juiste manier om jouw zwembad op te warmen

Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om jouw zwembad op te warmen. Elke manier heeft zijn voor en nadelen. Met een warmtepomp kun je bijvoorbeeld erg snel jouw zwembad opwarmen, echter kunnen de kosten van een warmtepomp hoger uitvallen dan wanneer je producten op basis van zonne-energie gebruikt om jouw zwembad op te warmen. Opwarming met zonne-energie is in de meeste gevallen goedkoper, maar het opwarmen duurt langer. Daarnaast hangt het resultaat van opwarming op basis van zonne-energie af van factoren zoals de capaciteit van jouw zwembad, de zonkracht en de locatie van de producten. Wat de beste manier is om het zwembad te verwarmen verschil dus per geval. Wij adviseren je graag over de mogelijkheden.