5 Tips voor een schoon zwembad

Niemand zwemt graag in een vies zwembad. Dit is niet alleen smerig maar het is ook slecht voor de gezondheid. Daarom is het erg belangrijk om zowel uw zwembad als het zwembadwater schoon te houden. In dit artikel geven wij u 5 tips waarmee u eenvoudig uw zwembad kunt onderhouden en zo onbezorgd kunt genieten deze zomer.

Tip 1: Gebruik een afdekzeil

Als uw opblaasbaar zwembad in de tuin staat bestaat er altijd een kans dat er bladeren en ander vuil in terechtkomen. Om dit tegen te gaan kunt u zodra het zwembad niet gebruikt wordt een afdekzeil over het zwembad plaatsen. De afdekzeilen hebben kleine gaatjes waardoor het zwembadwater kan blijven ademen. Ook zorgt dit ervoor dat u het afdekzeil makkelijk weer kunt verwijderen na een regenbui.

De speciale Solarzeilen hebben een extra voordeel. Ze houden namelijk niet alleen het zwembadwater schoon, maar helpen ook om het zwembadwater te verwarmen. De solarzeilen hebben namelijk een noppenfolie, die de warmte van de zon opneemt en dit doorgeeft aan het zwembadwater. Daarnaast zorgt dit afdekzeil ervoor dat de warmte van het water ’s avonds vastgehouden wordt. Dit betekent dus genieten in een schoon én warm zwembad.

Tip 2: Gebruik chloor of zwembadzout

Slechte kwaliteit zwembadwater kan ervoor zorgen dat er algen in uw zwembad gaan groeien, iets wat u natuurlijk niet wilt. Met behulp van chloor kunt u de bacteriën in het zwembad doden. U kunt chloor op verschillende manieren gebruiken in uw zwembad, u kunt namelijk gebruik maken van chloortabletten of van chloorgranulaat.

Chloortabletten gebruikt u in combinatie met een chloordrijver, hiermee wordt er gelijkmatig chloor verdeeld over het zwembadwater. Chloorgranulaat gebruikt u als zogenaamde shockbehandeling voor uw opblaaszwembad of voor regelmatig onderhoud. Chloorgranulaat moet eerst opgelost worden in een apart teiltje met water voordat u dit toevoegt aan het zwembadwater.

Om het chloor goed te laten werken is een goed pH gehalte essentieel. Met behulp van een pH meter of pH teststrips kunt u de pH waarde van het zwembadwater controleren. Bij een te hoge pH waarde wordt het zwembadwater niet goed gedesinfecteerd, bij een te lage pH waarde heeft u kans op gezondheidsklachten. Een pH meter is dus een must bij het gebruik van chloor!

Met een chloor starterspakket weet u zeker dat u alle benodigdheden heeft om uw zwembadwater te desinfecteren. Het starterspakket bevat namelijk:

  • Chloortabletten
  • pH minus voor een goed chloor gehalte
  • Chloordrijver om de chloor gelijkmatig over het water te verspreiden
  • Teststrips om het pH en chloorgehalte van het zwembad te controleren
  • Informatiekaart over zwembadwaterbehandeling


Naast het gebruik van chloor kunt u uw zwembadwater ook schoon houden met behulp van een zoutwatersysteem. Het zoutwatersysteem wordt achter de zwembadpomp aangesloten met de meegeleverde zwembadslangen. Vervolgens voeg je een kleine hoeveelheid speciaal zwembadzout toe aan het zwembad. Het zoutwatersysteem activeert het chloride (zout = natrium-chloride) waardoor het zwembadwater hygiënisch en vrij van algen blijft. Een unieke vervanger voor chloor waarbij u niet de nadelen ervaart van chloor.

Tip 3: Sluit uw zwembad aan op een zwembadpomp

Heeft uw zwembad een aansluiting voor een zwembadpomp? Dan raden wij u zeker aan om een zwembadpomp aan te sluiten op uw zwembad. Een Zwembadpomp filtert niet alleen het vuil uit het zwembadwater maar zorgt ook voor een goede watercirculatie waardoor u minder snel last zal hebben van bijvoorbeeld de vorming van algen.

We onderderscheiden 2 soorten zwembadpompen, cartridge zwembadpompen en zandfilter zwembadpompen. Een cartridge zwembadpomp filtert het water met behulp van cartridges die ongeveer elke 2 weken vervangen moeten worden. Zandfilter zwembadpompen filteren zuiverder dan cartridge zwembadpompen, al het vuil dat groter is dan een zandkorrel wordt gefilterd met behulp van filterzand of glasparels.

Tip 4: Zet een voetenbad bij het zwembad

Misschien wel de meest eenvoudige tip die kan bijdragen aan een schoon zwembad: zet een voetenbad bij het zwembad. Als u rondloopt in de tuin dan blijft er zand, gras en ander vuil aan uw voeten plakken, wat in het zwembad achterblijft als u erin stapt. Als u een voetenbad met water bij uw zwembad legt dan kunt u voordat u in het zwembad stapt eerst even in het voetenbad stappen om al het vuil van uw voeten te spoelen. Simpel maar effectief!

Tip 5: Gebruik schoonmaakaccessoires

Uiteindelijk zal uw zwembad altijd schoongemaakt moeten worden, zelfs al volgt u alle tips. Het schoonmaken van uw zwembad is echter vrij eenvoudig met onze producten voor zwembadreiniging. Zo kunt u ronddrijvend vuil zoals bladeren snel uit uw zwembad vissen met een schepnet. Ook hebben we sponzen die vetten en oliën uit het water absorberen. Daarnaast hebben we diverse sponzen en borstels waarmee u uw zwembad eenvoudig kunt schoonmaken.